Sustainable Kitchens

In Detail

The Brief

Our clients wanted a new family kitchen to be better integrated with the unique extension on their period Edwardian home. They wanted the space to work much harder for them.

Their existing kitchen was sited in the centre of the property and had little natural light. It was key to them that the new space was lighter and better integrated into the entrance space alongside.

While the extension got a new roof, a light-well was fitted and our designs included opening up the two connecting archways. This would allow more natural light to flow into the kitchen space.

The Kitchen Design

Our clients were keen for a simple, clean scandi look and feel to their new kitchen. Using white, slab doors with cutout handles we kept the design minimal and a light colour palette with muted shades. The cabinet doors feature bespoke circular cut out handles, which cleverly conceal the cabinet contents behind. These in-house designed doors are made to order and produced locally, so have low mileage and low wastage.

To integrate the kitchen better with the additional space alongside, we created a seating area and breakfast bar in solid beech to match the kitchen. We also extended the kitchen cabinetry along the end wall to unite the space and replace the original freestanding shelving in the room with matching built-in storage. A nice addition is the built-in shoe storage cupboard by the entrance door, allowing the family to stash shoes as they come in.

We ran the marmoleum flooring throughout the space, which also helps unify it. The flooring is a natural product and is very hard-wearing, exactly what our clients wanted. They needed something that could cope with the heavy traffic in the entrance area, with a teenage family and lots of bikes.

Half of the kitchen worktops are solid beech, to match the breakfast bar along the front window and the feature open shelving. The food prep area countertops are high pressure laminate in a concrete grey.

We love the new family kitchen. The space reads as one larger room rather than two, and the kitchen benefits from the opening up and the better flow of natural light.

Our Client Says:

We are very happy with our kitchen. From the design process through to completion Sheffield Sustainable Kitchens were really helpful and flexible. When on site they made suggestions and kept me informed and involved all the way through. All of the team and their contractors are great, professional and friendly. Would highly recommend Sheffield Sustainable Kitchens for a personable and creative approach to kitchen design.

See projects with similar...

ssk-logo-white-transparent

Join our mailing list

We send emails the way we create kitchens - thoughtfully and always worth the while.

Give it a try, you can unsubscribe anytime.