Sustainable Kitchens

In Detail

We designed this cosy grey family kitchen with reclaimed timber and elegant brass finishes, to work better with our clients’ style of living. We created this new space by knocking down an internal wall, to greatly improve the flow between the two rooms.

The Brief

Our clients came to us with the vision of creating a better functioning kitchen with more storage for their growing family. We were challenged to design a more cost-effective space after the clients received some architectural plans which they thought were unnecessary. Storage and open space were at the forefront of this design.

Knocking Through

Previously, this space was two rooms, separated by a wall. We knocked through to open up the kitchen and create a more communal family living area. Additionally, we knocked through into the area under the stairs to make room for an integrated fridge freezer.

The Details

Muted tones of grey and timber fill the new room that is scattered with bespoke features. The new kitchen includes a wine rack, three larder units and slimline baking tray storage. One of the larder units is built in a deep alcove that was previously used to store a fridge freezer. Rather than cover it up, we used the existing alcove to house a Blum space tower, with extra deep drawers. The drawers slide out individually so that you have maximum visibility of what’s in your kitchen – food will never go to waste again!

Reclaimed Timber

The kitchen features reclaimed iroko timber throughout. The wood is reclaimed from old school lab benches, with the graffiti sanded away to reveal the beautiful grain underneath. It’s exciting when a kitchen has a story to tell. This unique timber unites the two zones, and is seen in the worktops, homework desk and shelving. To see another project using reclaimed timber click here.

Homework Area

Our clients had two growing children and wanted a space for them to sit and do their homework. As a result of the lack of space in the previous room, we designed a homework bench to fit between two bespoke units. Due to lockdown, the clients children had spent most of the year in the dining room completing their school work. They lacked space and had limited storage for the children’s belongings. By creating a homework bench, we gave the family back their dining area, and the units on either side are valuable storage space.  Additionally, the clients are now able to help their children with their work whilst cooking at the same time. This is a hugely important benefit of this multi-functional space.

Vibrant Splashback

The beautiful tiled splashback is the focal point of the kitchen. The combination of the teal and vibrant yellow into the muted colour palette brightens the room and ties together all of the brass accessories. Golden tones combined with the dark timber give the kitchen a cosy ambiance, creating a relaxing family space.

The Result

The end result is a beautiful new family kitchen-diner. The transformation made by knocking through has been enormous, with the reclaimed timber and elegant brass elements the stars of the kitchen. We hope that it will provide the family with a warm and homely space for many years to come.

Material(s) used in this project

See projects with similar...

ssk-logo-white-transparent

Join our mailing list

We send emails the way we create kitchens - thoughtfully and always worth the while.

Give it a try, you can unsubscribe anytime.