In Detail

This bespoke kitchen-diner has a lovely airy feel to it. The use of wood, combined with the muted earthy tones makes the space it feel warm and cosy. The colour palette lends an air of “Natural Harmony”. Tucked away in the Derbyshire countryside, this extended kitchen living space has loads of character and boasts some fantastic bespoke features.

The Brief

Our clients were extending their original kitchen. They were adding to the rear of the property to create more kitchen space, an additional sitting and living room and more. Our brief was to design and create a bespoke kitchen, utility room and partition storage wall that reflected the clients individual taste. It was important that the entire space worked together and flowed through into the extension.

We worked with the clients and their architects to create a kitchen and utility room designed to maximise the new space. It was crucial that the design aided the flow between the different zones.

The Bespoke Cupboard Wall

Our clients wanted a partition to separate the “front of house” living area with the utility room and WC. We designed the feature timber wall as the partition, incorporating a bank of storage cupboards. The cupboards mask a hidden door access to the utility space behind and the back door. Acting as a breaker between the two zones, this bespoke cupboard wall is hugely functional.  It provides a considerable amount of concealed custom storage, which is priceless in any kitchen.

Visually inspired by a Herzog and De Meuron-designed building in San Fransisco, our clients wanted this as a reference point. The building uses bespoke circular textured copper cladding. Our clients wanted to incorporate this feel to their new living space.

We took this as the starting point for their fabulous feature wall. The circles are echoed throughout the kitchen with the door cutout handles of the kitchen cabinets.

Bespoke Features

Our client was also keen to have original glass artwork in the kitchen design, adding colour and character. The resulting handmade glass hob splash-back and kitchen window sill were created by a talented Sheffield artist, Alison Zwaard. These elements add a beautiful texture, colour and custom feature to the space.

Other bespoke features include the wine rack from birch-faced ply to match the open shelving with integrated LED lighting.  Our clients had a treasured refectory table that they were keen to keep in their new space, although they were limited by its dimensions. They asked us to adapt it to fit the space better, which we did. Yes, the original table was enormous! The result is a fabulous timber centrepiece at the heart of the kitchen.

The Core Kitchen Elements

The kitchen boasts a range of appliances: an integrated full height fridge freezer, microwave, dishwasher and large range cooker. The worktops are all high-pressure high quality laminate in an earth stone colour. They are solid and come with a drip groove on the underside to stop water ingress into the chipboard core, which causes cheaper laminates to swell over time. The cabinet doors are Sheffield Sustainable Kitchens bespoke designed range. These are made-to-order locally, so low waste and low mileage. They can be spray painted in whatever colour you like – these ones are in a beautiful sage green.

The Utility Space

While not pictured here, the utility space has a sink and storage area, and space for muddy boots and pet food and accessories. It leads through to the back door and the WC – the perfect “back of house” functional part of the new extended space.

The Result

The result is a fabulous bespoke kitchen-diner that not only looks good but flows and functions brilliantly.

 

See projects with similar...

ssk-logo-white-transparent

Join our mailing list

We send emails the way we create kitchens - thoughtfully and always worth the while.

Give it a try, you can unsubscribe anytime.