In Detail

This lovely kitchen-diner and utility started life as a collection of much smaller rooms.

Our clients wanted to create a large and airy kitchen-dining room across the rear of the house. They were keen for it to make better use of the space and take advantage of the aspect to the garden. We knocked the various rooms through to create one much larger kitchen space with a flow through utility area adjoining it.

The Kitchen Ingredients

Bespoke designed, the kitchen-diner combines a number of sustainable elements. Not only solid and built to last, the design is highly functional as well. The kitchen cabinet bases are made from high-recycled content MFC, these cabinets are super sustainable. They are glued and dowelled, and then set rigidly square in a press. Starting off square, in a pres, they stay square – the perfect foundation for a solid kitchen. Guaranteed for 15 years, but we expect the cabinets to last much longer. Exactly what you want when you’re investing in a new kitchen. The longer a kitchen lasts, the more sustainable it is.

Painted in a soft light grey, the timber doors are easy on the eye. The solid oak open shelves above the sink match those at the end of the peninsula. They also tie in with the smaller unit’s worktop and upstand in the dining area. The timber shelves conceal flush under-mounted energy-saving LED lights to light the sink area below. All hinges and drawer runners are solid and come with a lifetime guarantee from Blum.

Mixing heirlooms with the contemporary

The new kitchen design works much better as a social space, allowing cooking, food prep and dining in one characterful room. Our client was keen to mix a modern and contemporary style with their more traditional family heirlooms, such as the dining table and chairs.

Also key was incorporating high-end technology and gadgets, including a pop-up socket in the Quartz IQ worktop peninsula. Now, the room boasts underfloor heating, two fantastic single ovens, induction hob and under counter wine fridge.

The original kitchen was much, much smaller. The footprint of the new space covers the space of the old kitchen, a living room, WC and utility room. The images below show the development in progress. By relocating the WC to just outside the kitchen and using RSJs to open up the space, the entire room benefits from the flow of natural light through the patio doors.

 

See projects with similar...

ssk-logo-white-transparent

Join our mailing list

We send emails the way we create kitchens - thoughtfully and always worth the while.

Give it a try, you can unsubscribe anytime.