Sustainable Kitchens

In Detail

This is a highly functional, compact kitchen, where a playful choice of colours enhance the simple and streamlined design.

The Brief

Our clients wanted a fresh approach to make their compact kitchen work better for them. They also wanted it to integrate well with their dining space alongside, creating a better flow between the two rooms and the access from the hallway. On a small footprint, the original kitchen layout didn’t make the most of the available space. Our clients desperately wanted more storage as well as more worktop space.

The Compact Kitchen Design

We designed a new kitchen space for our clients, which made use of the footprint they had, as well as improving the functionality. By changing the doorway into the room, we changed the flow through the kitchen and dining spaces and created a deep alcove on the righthand-side of the dining room chimney breast.

Increased kitchen storage

Freeing up this alcove was a massive space gain, allowing us to increase kitchen storage. We designed a full height storage unit to match the existing cupboards on the other wide of the chimney breast. This new, super deep cupboard space is almost 80cm deep. We divided the internal space between cupboard space above and four considerable drawer pull-outs below. Each drawer holds up to 70kg of contents and pulls right out to give our clients an instant overview of their dry goods and supplies – a fantastic kitchen larder. We painted the new full height cupboard to match and gave them both new matching oak knob handles.

Increased worktop space

The old kitchen had two shorter worktop runs and there was a freestanding cupboard in the space between the cooking and dining zones. We created a compact kitchen peninsula to replace the freestanding unit and united it with the sink run, creating a slim worktop run between the two. This adds to the flow of the kitchen, making the space more of a defined u-shaped kitchen. By adding this new stretch of kitchen worktop to the design, we could include even more kitchen storage. The new kitchen incorporates shallow storage between the peninsula and the sink run. We built in open shelving at a low level and a useful mug and tea cupboard at eye level.

Functionality

We always use soft close hinges as standard. Not only do soft close hinges they sound better than a banging kitchen cabinet door, they protect the cabinetry, making it more durable. A longer-lasting kitchen is a more sustainable one. By incorporating the waste bin in the new kitchen peninsula, we eliminated the need for a freestanding one. This also created more floor space in the compact kitchen design.

The materials

We made all the kitchen cabinets from our special eco board, which is produced from 100% recycled timber. The flat panel doors add to the sleek, unfussy style. The light colour cabinetry lends the kitchen a feeling of light and space.

The kitchen worktops and upstands are made from recycled paper – created from many, many layers of recycled paper, set in resin to bond it. Read more about this material on our webpage here. A really unique material, it is incredibly tactile and develops a lovely patina over time.

Light and space

The pale-coloured kitchen cabinetry is paired with “barely there” toughened glass elements which all help to give the kitchen area a feeling of light and space. The subtle glass splashback behind the hob reflects light into the room as well as protecting the wall surface. The window sills are all made to match and also bounce natural light into the room.

The result

The new kitchen is a lovely new functional space which flows well and is integrated with the dining space alongside.

Material(s) used in this project

See projects with similar...

ssk-logo-white-transparent

Join our mailing list

We send emails the way we create kitchens - thoughtfully and always worth the while.

Give it a try, you can unsubscribe anytime.